Cavtat – Središče regije Konavle

Cavtat
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Cavtat je očarljivo mestece, ki se nahaja manj kot 20 km južno od Dubrovnika. To je urbano središče regije Konavle, najjužnejše hrvaške regije. S svojo bogato in zanimivo zgodovino, lepo pokrajino in široko paleto turističnih storitev, je Cavtat zagotovo eden izmed najbolj zaželenih turističnih destinacij v regiji.

Mnoge arheološke najdbe, ohranjeni spomeniki in zgodovinski podatki kažejo na antične, grške začetke v Cavtatu. Domneva se, da je bila kolonija Epidaurus ustanovljena v četrtem stoletju pred Kristusom. Skozi kasnejša obdobja burne zgodovine pa je bila pod rimsko oblastjo kot pomembno trgovsko in pomorsko središče regije. Rimski Epidaurum je bil uničen med barbarskimi vdori v sedmem stoletju, ki so za seboj pustili opustošeno in nenaseljeno območje vse do zgodnjega srednjega veka. Cavtat je postal del Dubrovniške republike v 15. stoletju. To je bilo obdobje razcveta in arhitekturnega oživljanja Cavtata in prav takrat je bila zgrajena večina danes znanih zgodovinskih spomenikov (Frančiškanski samostan, Knežji dvorec in lokalna cerkev).

Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Cavtat je enostavno doseči. Ko pristanete na letališču Ćilipi, imate na voljo taksi in rent-a car službe, skupaj z rednimi avtobusnimi linijami, ki vozijo do mesta. V mestu imate na izbiro kar nekaj hotelov in zasebnih nastanitev. Glede na vaše želje, lahko najdete nastanitev v luksuznem hotelu Croatia s petimi zvezdicami ali pa uživate v bolj intimnem vzdušju družinskega hotela in zgodovinskega centra Cavtata, Villi Pattiera.

Cavtat je majhno mesto, ki pa ima veliko za ponuditi. Obiskovalci, ki si želijo do kulturnih zakladov Cavtata, ne bodo razočarani. Obstaja več muzejev in galerij, med katerimi je morda najbolj zanimiva hiša Vlaha Bukovca, enega izmed najbolj znanih hrvaških slikarjev. Zaradi svojih čudovitih naravnih bogastev, ima območje Cavtata velik potencial za podeželski turizem. Z možnostjo bivanja v enem izmed številnih podeželskih gospodinjstev, imate priložnost, da pobegnete pred mestno množico in hrupom ter resnično uživate v mirni lepoti podeželja Konavle.

Old church in Cavtat, small town near Dubrovnik, Croatia
'Old church in Cavtat, small town near Dubrovnik, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Z lahkoto boste našli ljubke restavracije z bogato gastronomsko ponudbo in zavidljivo izbiro kvalitetnih vin regije Konavle. Veliko lokalnih gostiln, kot Dalmatino in Kolona, svojim gostom ponujajo okusne mediteranske jedi.

Glavni razlog, da je Cavtat za večino obiskovalcev tako zaželena poletna destinacija, so številne prelepe plaže. Kristalno jasno in neonesnaženo morje vam nudi popolno osvežitev v vročih poletnih dneh. Če pa si želite bolj aktivnih počitnic, pa imate na izbiro veliko vodnih športov, kot so potapljanje, podvodno fotografiranje, deskanje, jet-ski, jadranje in ribolov.

Čeprav je Cavtat majhno mesto, je bogato poletno prizorišče kulturnih in nočnih dogajanj. V zadnjih nekaj letih je bil Cavtat gostitelj filmskega festivala Libertas, nekaterih glasbenih in gledaliških festivalov in celo poletnega karnevala, ki poteka zadnji vikend v juliju.
Hoteli in apartmaji: Cavtat