Mljet – Narodni park neokrnjene lepote blizu Dubrovnika

Mljet
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, village Pomena, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' - Dubrovnik
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, village Pomena, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Mljet je eden izmed največjih, najbolj gozdnatih in, po mnenju mnogih, eden najlepših hrvaških otokov. Nahaja se v neposredni bližini Dubrovnika, polotoka Pelješac in otoka Korčula; Mljet je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Hrvaškem. Prijetna mediteranska klima, z blagimi zimami in toplimi poletji, oblikuje Mljet kot odlično poletno počitniško destinacijo. Dih jemajoče naravne lepote, zgodovinska in kulturna dediščina s čistim modrim morjem, nepozabnimi prizori, bogatim rastlinstvom in živalstvom – to so le nekateri izmed razlogov zakaj se obiskovalci Mljeta vedno znova vračajo.

Bogata in burna zgodovina Mljeta sega vse v antične čase. Napolnjena je s skrivnostnimi legendami, pustolovskimi dogodivščinami in piratskimi obleganji, ki so se prepletala z obdobji blaginje in miru. Prvi znani prebivalci otoka so bili člani Ilirskih plemen. Domneva se, da so prispeli preko polotoka Pelješac pred približno 4000 leti. Postopoma so se namestili ob izvirih pitne vode in tam živeli kot kmetje in ribiči v primitivnih bivališčih. Podvodno odkritje grških amfor nakazuje na to, da so grški pomorščaki Mljet uporabljali kot zavetje pred nevihtami in piratskimi napadi. Rimska oblast je na Mljet prišla v drugem stoletju pred Kristusom. Iz tega obdobja obstajajo številni spomeniki: guvernerjev dvorec s starodavnimi kopališči ter močnimi obrambnimi stolpi. Tu sta tudi dve baziliki iz tega obdobja. V 12. stoletju so Benediktinci pridobili nadzor nad celim otokom ter tako spodbudili razvoj kmetijstva in pismenosti slovanske populacije na otoku. Prav tako so zgradili impresiven samostan, ki je še danes ohranjen. V 15. stoletju se je Mljet pridružil Dubrovniški republiki in z Dubrovnikom si še danes deli skupno usodo.Severozahodni del otoka je bil, zaradi svoje izjemne kulturne in zgodovinske dediščine in nebeško naravnih lepot, leta 1960 razglašen za narodni park. Dobro razčlenjene obale skrivajo številne jame, pečine, skale in otočke, medtem ko gost borov gozd skriva antične znamenitosti. Otok gosti številne endemične, celo nekoliko eksotične rastline in različne živalske vrste, med katerimi je najbolj priljubljen sredozemski tjulenj.

St. Marija  monastery on litle island in national park Mljet, Croatia
'St. Marija monastery on litle island in national park Mljet, Croatia' - Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Morda je najbolj zanimiva znamenitost na otoku sistem slanih jezer; tu sta Veliko in Malo jezero, ki sta preko naravnega kanala povezana z morjem. Na sredini Velikega jezera se nahaja otoček Sv. Marija z benediktinskim samostanom iz 12. stoletja. Najdete lahko še številne druge zanimivosti, vključno z Odisejevo jamo, sistemom jezer napolnjenih z brakično vodo in avtohtonimi zimzelenimi gozdovi. Slavni strokovnjak oceanografije, Jacques Cousteau, je trdil, da spada morje okoli Mljeta med najčistejše vode na svetu.

Mljet je dokaj enostavno doseči preko rednih ladijskih linij iz Dubrovnika, Pelješca in drugih dalmatinskih pristanišč. Ko prispete v Mljet, imate na razpolago avtobuse, ki vozijo do narodnega parka. Če bi radi ostali dlje, je v majhnem pristanišču Pomena hotel Odisej, na voljo pa so tudi številni zasebni apartmaji in kampi.

Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Med vašim bivanjem na Mljetu lahko uživate v naravnih lepotah in številnimi kulturnimi zanimivostmi. Če želite bolj aktivne počitnice, se lahko, poleg plavanja in potapljanja, ukvarjate tudi s pohodništvom, gorskim kolesarjenjem, jadranjem, ribarjenjem in jamarstvom. V večernih urah lahko obiščete eno izmed otoških restavracij in uživate v bogati gastronomski ponudbi. Najbolj pohvaljena je restavracija na otoku sv. Marije na sredini Velikega jezera. Tam lahko poskusite nekaj lokalnih ribjih specialitet in kvalitetna vina.