Molunat – Najjužnejša turistična oaza dubrovniškega okrožja

Molunat
'Molunat Croatia' - Dubrovnik
'Molunat Croatia' - Attribution: Istria Travel

Molunat je najjužnejša turistična destinacija na Hrvaškem, ki leži 20 km južno od Cavtata, v zalivu katerega tvori polotok Gora od Molunta. To je majhno turistično in ribiško naselje, ki je idealno za mirne družinske počitnice. Lahko uživate v božanski lepoti nedotaknjene narave: peščene plaže, borovi gozdovi in čudovito modro morje, obdane z aromo mediteranskih zelišč in citrusovega cvetja.

Ime Molunat izhaja iz grške besede ‘molos’, ki pomeni pristanišče. To dejstvo, skupaj z mnogimi drugimi arheološkimi najdbami, potrjuje teorijo, da je bil Molunat naseljen že v antičnih časih. Naselje je postalo del Dubrovniške republike v 15. stoletju. Ostanki zaščitnega obzidja iz tega obdobja so še vedno ohranjeni v notranjem delu polotoka Molunat.

Molunat je idealen kraj za turiste, ki si želijo bolj aktivne počitnice. Na izbiro imate številne možnosti za rekreacijo: potapljanje, ribarjenje, jadranje, deskanje in gorsko kolesarjenje. Ker v okolici ni hladnega vetra, se kopalna sezona odpre že v mesecu maju, ko je morje že prijetno ogreto in traja tako vse do konca oktobra.

Imajo kar nekaj dnevnih avtobusnih linij, ki povezujejo Molunat, Dubrovnik, Cavtat ter dubrovniško letališče Ćilipi. Čeprav v okolici ni razpoložljivih hotelov, lahko vedno najdete primerno namestitev v enem izmed zasebnih apartmajev. Na razpolago imate tudi avtokamp Monika, ki se nahaja v prelepem naravnem okolju borovcev v neposredni bližini morja in peščenih plaž, ki so idealne za otroke.

Kljub majhnosti in redki poseljenosti, vam lahko Molunat ponudi kar nekaj možnosti za nočno zabavo. Izbirate lahko med številnimi bari, restavracijami in trgovinami. Edini restavraciji v Molunatu imata zavidljivo izbiro kakovostnih vin in bogato gastronomsko ponudbo.
Hoteli in apartmaji: Molunat