Slano – Skrit dragulj v varnem pristanu

Slano
'Village on coast of Slano lake in Montenegro near Niksic.' - Dubrovnik
'Village on coast of Slano lake in Montenegro near Niksic.' Doin Oakenhelm / Shutterstock

Slano je majhno naselje, skrito na koncu globokega zaliva, ki nosi isto ime. Ta varen pristan že vrsto stoletij zagotavlja zanesljivo zaščito pred vremenskimi vplivi. Gospodarstvo današnjega Slana temelji predvsem na turizmu, kmetijstvu (vzgajanje oljk, tobaka, vinske trte, dišavnic) in ribištvu. Čeprav se Slano nahaja 37 km severno od Dubrovnika, je preko rednih avtobusnih linij z njim zelo dobro povezan.

Obstajajo številna arheološka najdišča, ki kažejo na to, da je bilo Slano naseljeno že od zgodnjih prazgodovinskih časov. Bližnji hribi so poseljeni z različnimi ostanki utrdb in gomil. Na istih lokacijah lahko najdete tudi starogrške in rimske spomenike; na hribu Gardina lahko najdete rimski Kastrum, medtem ko so zgodnji krščanski sarkofagi razstavljeni pred frančiškansko cerkvijo. Slano je, kot knežji sedež, postal del Dubrovniške republike v 14. stoletju. Bližnji Knežji dvor pa je ohranjena poletna hišica dubrovniškega plemstva in nekaterih najmočnejših družin tistega časa. V zadnjem desetletju 20. stoletja, v času srbske agresije, je Slano utrpel velike izgube in razdejanje. Večina uničenih objektov pa je bila prenovljena in njihove funkcije so se do danes obnovile.

Church in Slano Croatia
'Church in Slano Croatia' - Jos Post / Shutterstock

Slano je idealna poletna destinacija za goste, ki iščejo miren in sproščujoč kraj za svoj oddih. Njegove številne in raznolike plaže, različne rekreacijske aktivnosti in bogata gastronomska ponudba vam zagotavljajo pogoje za popolne nizko cenovne počitnice.

Slano ima samo en hotel, Admiral, ima pa številne zasebne namestitvene objekte. Izbirate lahko med različnimi vodnimi športi in drugimi rekreacijskimi dnevnimi izbirami, kot so smučanje na vodi, jadranje, potapljanje, kolesarjenje in pohodništvo. V večernih urah pa lahko uživate v romantičnih sprehodih ob obali in v okusnih jedeh v eni izmed Slanovih restavracij. Če želite poskusiti nekatere mojstrske lokalne specialitete, vam priporočamo, da obiščete restavraciji Grgurići in Kolarin ter taverno Maestral.

Če boste v Slano prispeli z zasebnim ali izposojenim čolnom, imate na razpolago dve pristanišči (odvisno od velikosti vašega čolna): Banja Cove in Gornji Cape.
Hoteli in apartmaji: Slano