Najbolj priljubljene znamenitosti Dubrovnika

Znamenitosti
'The walled city of Dubrovnik, Croatia' - Dubrovnik
'The walled city of Dubrovnik, Croatia' Sorin Colac / Shutterstock

Dubrovnik je majhno mesto s približno 40 tisoč prebivalcev, ki ponuja nešteto odličnih, obiska vrednih lokacij. Veliko lokacij je pod zaščito UNESCO in po svoji izjemni zgodovinski in kulturni vrednosti prepoznanih po vsem svetu.

Staro mesto, jedro starega mesta samo po sebi predstavlja spomenik oz. znamenitost, saj je skoraj v celoti sestavljeno iz zgodovinsko pomembnih zgradb - nekatere so iz zgodnjega srednjega veka in predstavljajo prave romanske, renesančne in baročne arhitekturne čudeže.

Cerkev Sv. Vlaha (Blaža), dubrovniškega mestnega zaščitnika, je prelep sakralni objekt, ki je bil zgrajen v zgodnjem 18. stoletju s strani beneških mojstrov. S svojim bogatim baročnim slogom in srebrnim kipom svetega Vlaha sodi cerkev sv. Vlaha med ene izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti Dubrovnika.

Dubrovnik, Croatia
'Dubrovnik, Croatia' - Attribution: Nigel\'s Europe

Dubrovniška katedrala je monumentalna baročna cerkev, zgrajena v 18. stoletju na mestu nekdanje romanske katedrale, ki je bila porušena v velikem potresu leta 1667. Notranjost je okrašena s številnimi dragocenimi slikami in relikvijami. Katedrala je tudi pomembno arheološko najdišče, saj vsebuje dragocene ostanke in verske predmete iz 7. stoletja.

Najbolj prepoznaven del dubrovniškega starega mesta je Stradun, glavna ulica, ki razdeljuje staro mesto na dva dela; severni in južni. To je najbolj priljubljena in zagotovo najlepša mestna ulica ter priljubljeno zbirališče in prizorišče vseh festivalov in javnih prireditev. Obdajajo jo številni spomeniki in zgodovinske zgradbe, vključno z ogromnim Onforijevim vodnjakom, mestnim zvonikom, slavno palačo Sponza in Orlandovim stebrom.

The Old City
'The Old City' - Attribution: Glen Scarborough

Obzidje s številnimi trdnjavami je lokacija z največjim številom spomenikov, ki so na voljo za ogled v Dubrovniku. Veličastno in močno obzidje, ki obkroža staro mestno jedro, je eno izmed najbolj ohranjenih obzidij v Evropi. Obzidje je dolgo skoraj 2 km in je sestavljeno iz petih lepih trdnjav; najbolj priljubljena je Lovrjenac. Mestno obzidje je varovalo Dubrovniško republiko že od 13. stoletja in vse do novejše zgodovine.

Dubrovnik City Walls
'Dubrovnik City Walls' - Attribution: Glen Scarborough

Severno od Dubrovnika se skupaj z monumentalno trdnjavo Imperial dviga gora Srđ. Trdnjava Imperial je bila zgrajena v 19. stoletju v času Napoleonove okupacije mesta in je danes muzej, ki ponuja tudi osupljiv panoramski pogled na Dubrovnik in njegove okolice.

Obstajajo tudi številne stare mestne ulice in trgi, ki vsebujejo neprecenljive zgodovinske in umetniške zaklade. Že preprost sprehod po mestnih ulicah vas bo popeljal na vznemirljivo popotovanje skozi temne čase srednjega veka ter uspešno obdobje renesanse in baroka. Obstaja veliko mestnih lokacij, kot so stari frančiškanski samostan, Lazareti in pristanišče v starem mestu, katere je vredno raziskati in se o njih tudi kaj naučiti.