Dubrovniška gastronomija

Gastronomija
'These langostinos were a great meal.  Dubrovnik, Croatia.' - Dubrovnik
'These langostinos were a great meal. Dubrovnik, Croatia.' Marc C. Johnson / Shutterstock

Prebivalci Južne Dalmacije so znani po ljubezni do okusne hrane in kakovostnih vin, zato Dubrovnik s svojo bogato gastronomsko ponudbo ni nobena izjema. Na izbiro imate številne restavracije, izbirate lahko od hitre hrane do mojstrskih večerij. Med sprehajanjem po mestu imate na voljo številne, lahko dostopne restavracije; večina priljubljenih restavracij nahaja prav v centru mesta.

V Dubrovniku se najde za vsakogar nekaj. Uživate lahko v francoski kuhinji, japonskem sušiju ali v kakovostnih zrezkih. Za tiste, ki ste naklonjeni bolj razgibanem življenjskem slogu in se raje odločate za že znane okuse najbolj priljubljenih jedi sveta, so v središču mesta na voljo številne picerije in mehiške restavracije. Večina restavracij se nahaja v privlačnem okolju z romantičnim jadranskim vzdušjem.

Gostje si pogosto želijo poskusiti lokalno kuhinjo Dubrovnika, ki je idealen kraj za uživanje v slavnih dalmatinskih jedeh. Tradicionalna dubrovniška kuhinja temelji na sveži, lokalno pridelani zelenjavi in sadju, kakovostnem mesu in ribah, z minimalno uporabo začimb in veliko oljčnega olja. Ko ste že v Dubrovniku, poskusite še nekaj lokalnih ribjih specialitet, ki so na voljo v številnih mestnih gostilnah in restavracijah. Toplo priporočamo gostilno Lokanda in restavracijo Proto, ki se nahajata v središču mesta.

risotto with cuttlefish
'risotto with cuttlefish' - Valerio Pardi / Shutterstock

Za tiste, ki si želite poskusiti katero izmed značilnih dubrovniških jedi, vam priporočamo zeleno maneštro, prekajeno meso in zeljno obaro. Noben ljubitelj ribjih jedi pa se ne bo mogel upreti dalmatinski hobotnici v solati, črni rižoti, školjkam in sardinam na žaru. Vse ribje specialitete so pripravljene iz svežih rib iz jadranskih globin in školjk, ki so vzgojene v neonesnaženem morju. Za vse sladkosnedce pa obstaja vrsta priljubljenih lokalnih sladic, kot so Dubrovniška rožata (creme brulee v dubrovniškem stilu), torta Ston, kotonjata (kutin puding), arancini (kandirana pomaranča skorja) in mnoge druge.

Dining at Dubrovnik Own Town
'Dining at Dubrovnik Own Town' - bigfatcat / Shutterstock

Vse boljše restavracije v Dubrovniku ponujajo tudi bogato izbiro vin. Dubrovniški predelovalci grozdja in lastniki vinogradov so ponosni na svoja kvalitetna rdeča vina. Najbolj priljubljeno vino je Mali Plavac, ki je svoje ime dobilo po drobnem temno modrem grozdju, katerega pridelujejo v osrednjem delu bližnjega polotoka Pelješac.

Famous Croatian vineyards with Dingac grapes. Cultivated only on this small part of Peljesac peninsula near the sea in Dubrovnik archipelago.
'Famous Croatian vineyards with Dingac grapes. Cultivated only on this small part of Peljesac peninsula near the sea in Dubrovnik archipelago.' - OPIS Zagreb / Shutterstock