Trsteno, severno od Dubrovnika

Trsteno
'Small traditional harbor on the Adriatic sea coast, Trsteno, Croatia' - Dubrovnik
'Small traditional harbor on the Adriatic sea coast, Trsteno, Croatia' Florin Stana / Shutterstock

Trsteno je majhno obmorsko naselje, ki se nahaja 20 km severno od Dubrovnika. Znan je po svojih edinstvenih naravnih lepotah, bujni vegetaciji in popularnemu Arboretumu.

Glede na številna arheološka odkritja se domneva, da je bilo mestece Trsteno na jadranski obali ustanovljeno že v 5. stoletju. V začetku 14. stoletja pa je naselje postalo del Dubrovniške republike. Naravne lepote Trstena so očarale številne dubrovniške plemiče, ki so si tam tudi zgradili poletne hiške. Največja in najbolj popularna je hiša družine Gučetić-Gozze, ki se je ohranila vse do danes. V prvi polovici 20. stoletja je bil, s strani hrvaške akademije znanosti in umetnosti, ustanovljen Arboretum Trsteno.

Arboretum Trsteno je edini obstoječi botanični objekt na Hrvaškem. Pokriva površino več kot 60 hektarjev in je sestavljen iz gotsko - renesančnega parka, s poletno rezidenco 15. stoletja in romantičnim parkom iz 19. stoletja. Baročna fontana prikazuje rimskega boga Neptuna in nimfe. Arboretum vsebuje zgodovinske oljke in naravno vegetacijo sredozemskih zimzelenih drevesnih vrst, kot tudi več kot 300 različnih eksotičnih rastlin iz vsega sveta. Najbolj zanimivi naravni znamenitosti Arboretuma sta azijski platani, ki se dvigata nad Arboretumom s 60 metri višine in 5 metri premera. 500 let stara velikana navdušujeta obiskovalce s svojim starodavnim in nekoliko eksotičnim videzom.

Fountain in Trsteno Arboretum, Croatia
'Fountain in Trsteno Arboretum, Croatia' - Atelier_A / Shutterstock

Trsteno je z lahkoto dosegljiv, saj je z rednimi avtobusnimi linijami, zelo dobro povezan z Dubrovnikom. V koliko se želite oddaljiti od dubrovniške množice, se lahko namestite v enem izmed zasebnih apartmajev mirnega in tihega Trstena. Lepe plaže in čisto modro morje privlačita vedno nove turiste.
Hoteli in apartmaji: Trsteno