Izven vrat starega mesta

Novo Mesto Dubrovnik
'Panorama of Dubrovnik, Croatia' - Dubrovnik
'Panorama of Dubrovnik, Croatia' Igor Plotnikov / Shutterstock

Medtem, ko so starodavne zgodbe in legende naseljene znotraj starega mestnega obzidja; se arhitektura in infrastruktura sodobnega Dubrovnika širita zunaj obzidja, pod zaščito mogočne gore Srđ. Današnji Dubrovnik je upravno središče najjužnejše hrvaške regije Konavle, katere populacija šteje 40000 ljudi. Kljub temu, da je turizem najbolj značilna gospodarska dejavnost, je Dubrovnik prav tako uspešno ladjedelniško in pomorsko prometno središče.

Dubrovniško pristanišče Gruž je pomembna povezava z ostalimi jadranskimi in sredozemskimi destinacijami. Predstavlja pomemben del turistične ponudbe mesta, saj je ustrezno za pristanek križark iz celega sveta. Poleg običajnih trajektnih linij, pristanišče ponuja še številne priveze za zasebne jahte.

V večini mestnih okrožij lahko najdete številne nastanitvene objekte, lepe vile in razkošne hotele. V primerjavi z drugimi hrvaškimi mesti, ima Dubrovnik največje število hotelov s petimi zvezdicami. Če omenimo nekatere: Excelsior, Hilton Imperial, Bellevue, Rixos Libertas ali Radisson; vsi so v neposredni bližini starega mestnega jedra ter ponujajo čudovit razgled nad dubrovniškim otočjem in široko paleto storitev in dejavnosti.

Hotel with swimming pool in Dubrovnik on the Dalmatian coastline
'Hotel with swimming pool in Dubrovnik on the Dalmatian coastline' - paul prescott / Shutterstock

Čeprav se večina hotelov nahaja v neposredni bližini javnih mestnih plaž, imajo nekateri ekskluzivni kompleksi svoje zasebne plaže, ki so odlično vzdrževane in ponujajo različne storitve in aktivnosti. Vse hotelske plaže so označene z modro zastavo, ki po najbolj priznani mednarodni ocenjevalni lestvici prikazuje kakovost vode in varnost na plaži.

Le nekaj kilometrov stran od starega mestnega dela pa lahko najdete lepo in vedno polno ACI Marino. Odprta je skozi celo leto in je sposobna sprejeti več kot 350 čolnov in velikih jaht (dolžine do 60 m). Marina se nahaja ob ustju reke Ombla in je ponosna nosilka modre zastave. Uvršča se med eno izmed najvarnejših in najlepših ACI marin na Jadranu.

Čeprav ima staro mestno jedro Dubrovnika večino zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ima tudi sodobni Dubrovnik veliko za ponuditi. Najbolj impresivna je utrdba Imperial, ki se nahaja na gori Srđ že od začetka 18. Stoletja. Zgrajena je bila v času francoske okupacije Dubrovnika - v času Napoleonove prevlade; danes je zgodovinski spomenik in muzej hrvaške vojne za neodvisnost. Ponuja čudovit pogled na dubrovniško riviero.
Hoteli in apartmaji: Novo Mesto Dubrovnik