Zaton – Varno zavetje ob vratih Dubrovnika

Zaton
'Helicopter aerial shot of beautiful lagoon Zaton near Dubrovnik in Croatia.  Well known tourist destination.' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shot of beautiful lagoon Zaton near Dubrovnik in Croatia. Well known tourist destination.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Zaton je naselje, skrito v dobro zaščitenem zalivu, ki leži le 8 km severno od Dubrovnika. Naselje je sestavljeno iz dveh vasi: Veliki in Mali Zaton. Povezani sta z edinstvenim ter nekaj kilometrov dolgim sprehajališčem. Iz Dubrovnika ju lahko dosežete z avtobusom; le 20 minut dolga vožnja. Če si želite bolj miren dopust, stran od množice in velikih hotelov, je Zaton idealen kraj za vas. Zaradi pomirjajoče okolice z lepimi, nedotaknjenimi plažami in gostimi sencami borovcev, boste v zelo kratkem času pozabili na vse težave.

Zaton je bil kraj za oddih že od zgodnjih časov Dubrovniške republike (15. stoletje). Skoraj vsaka plemenita dubrovniška družina je imela takrat zgrajeno svojo poletno hišo. Čeprav je bilo mnogo teh čudovitih renesančnih hiš v času srbske agresije, opustošenih, so bile nekatere izmed njih ohranjene ali pa so jih obnovili. Danes pa so pomemben del turistične ponudbe Zatona.

Zaton is a small historic town on the Adriatic coast in Croatia
'Zaton is a small historic town on the Adriatic coast in Croatia' - dvoevnore / Shutterstock

Ko ste že v Zatonu, je priporočljivo, da obiščete še Vrelo - lokalni izvir pitne vode, ki se je uporabljal za pogon starih mlinov.

Mali zaton je idealen kraj za avanturiste in ljubitelje kampiranja, ki v svojih šotorih in spalnih vrečah iščejo varno prenočišče. Če iščete bolj udobno namestitev, lahko izbirate med številnimi zasebnimi apartmaji v oklici. V naselju ob javni plaži pa obstaja nekaj trgovinic in manjših restavracij.

Iz Malega v Veliki Zaton pa vas bo popeljala lepa sprehajalna pot. Čeprav v okolici ni velikih hotelov, je nastanitev v lepih zasebnih sobah ali apartmajih vedno na voljo. Prijazni gostitelji pa vas bodo seznanili z vsemi potrebnimi informacijami, ki so potrebne za prijetno preživljanje vašega dopusta v Zatonu. V Velikem Zatonu lahko najdete številne trgovinice, supermarkete, skupaj z očarljivimi restavracijami, kjer boste lahko poskusili okusne lokalne specialitete in kvalitetna vina. Obstaja tudi kar nekaj kavarn, pošt in turističnih agencij. Za bolj avanturistične goste pa je na razpolago tudi dobro opremljen avto kamp.
Hoteli in apartmaji: Zaton