Dubrovniško vreme in klima

Vreme
'Gun turret on old city walls of Dubrovnik city (Croatia) with island Lokrum in background.' - Dubrovnik
'Gun turret on old city walls of Dubrovnik city (Croatia) with island Lokrum in background.' Ivica Drusany / Shutterstock

Glede na njegovo lego v južnem delu Jadrana, je Dubrovnik tipičen primer mesta z blagim mediteranskim podnebjem. Zime so blage, poletja pa so dolgotrajna, vroča in vlažna.

Kakorkoli, Dubrovnik je najbolje obiskati v pomladnem ali poletnem času. Ti obdobji sta preplavljeni z vonjem aromatičnih zelišč, zimzelenih dreves in citrusov ter z neizmerno svežino morja.

V toplejšem obdobju je Dubrovnik od zore do mraka obsijan s soncem, oblačni dnevi z občasnimi plohami so redki. V Dubrovniku je letno več kot 250 sončnih dni, povprečna letna temperatura zraka pa je 17°C. Najbolj vroč mesec je avgust, s povprečno temperaturo zraka 26°C, ki zna iti tekom dneva precej višja. Osvežitev si lahko poiščete v morju, katerega povprečna letna temperatura znaša okoli 21°C. Po zaslugi prijetne klime se kopalna sezona začne že aprila in traja vse do poznega septembra, včasih tudi dlje. Maestral je prijeten vetrič, ki v poletnih popoldnevih pogostokrat piha vzdolž obale ter tako napoveduje lepo vreme in prinaša dobrodošlo osvežitev z vonjem po morju.

Čeprav sta pomlad in poletje najbolj obiskani obdobji, je Dubrovnik, z blagimi zimami, prijetna turistična destinacija skozi celo leto. Jesen, ki je zaznamovana z oblačnim in deževnim vremenom, se začne precej pozno. November je običajno najbolj deževen mesec v letu, s povprečno količino padavin 241,9 mm. Zimski meseci pa prinašajo še več dežja in vetra, vendar pa se temperatura zraka redkokdaj spusti pod ničlo. Januar je najhladnejši mesec v letu, s povprečno temperaturo 9°C. Burja in jugo, značilna dalmatinska vetrova, pihata predvsem v hladnejšem delu leta. Čeprav sta včasih zaradi svoje intenzivnosti neprijetna, pa so takšni vremenski pojavi vseeno lahko zanimiva izkušnja.