Dubrovniški otoki - Dubrovnik

Dubrovniški otoki
'Catholic monastery on island Lopud, near Dubrovnik, Croatia.' - Dubrovnik
'Catholic monastery on island Lopud, near Dubrovnik, Croatia.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Dubrovniško pristanišče je zaščiteno s številnimi otoki, grebeni in skalami. Le-ti varujejo dubrovniško obalo že skozi celotno zgodovino, varovali pa so že premožno in uspešno dubrovniško republiko, tako pred pirati kot tudi pred močnimi mediteranskimi vetrovi. Njihova zaščitniška funkcija je bila prepoznavna vse do današnjega dne, danes pa so otoki v prvi vrsti znani predvsem po čudovitih plažah, kulturni dediščini in mirnem okolju. Otoki dubrovniškega arhipelaga so odlična destinacija za kratke izlete v času vašega bivanja v Dubrovniku. Večina otokov je z rednimi ladijskimi linijami zelo dobro povezana z Dubrovnikom.Večina grebenov, skal in otokov pred Dubrovnikom je del priljubljenih in čudovitih Elafitskih otokov.

Sestavlja jih pet otokov in nešteto otočkov, skal in grebenov. Koločep, Lopud in Šipan so naseljeni, medtem ko Jakljan in Olip nimata stalnih prebivalcev. Ta otoška skupina je bila prepoznana in opisana že v antičnih časih, ko so jo poimenovali po jelenih, ki so jih včasih naseljevali (Elaphos po grško pomeni jelen). Zaradi svojih nedotaknjenih naravnih lepot, Elafitski otoki pogostokrat služijo kot destinacija za ‘pobeg’ dubrovniških turistov in prebivalcev.

Dubrovnik and Elaphiti Islands
'Dubrovnik and Elaphiti Islands ' - LianeM / Shutterstock

Šipan je največji in najbolj naseljen otok v skupini Elafitskih otokov. Največji naselji sta Šipanska Luka in Suđurađ, ki ju ločuje veliko polje. Poleg prelepih plaž in mirnega okolja, zaradi česar je Šipan odlična destinacija za izlet, ima otok tudi bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Tu so številne renesančne poletne hiše, utrdbe, cerkve in kapele. Šipanski domačini pa so znani po svoji gostoljubnosti, saj se ne bodo obotavljali pri ponudi svojih storitev, okusnih jedi in odličnih vin šipanskih vinogradov.

Elaphite Island of Sipan
'Elaphite Island of Sipan' - Attribution: colleen_elizabeth

Lopud je med Elafitskimi otoki najbolj obetaven otok. Iz Dubrovnika vas bo čoln popeljal do naselja, ki nosi isto ime, Lopud. Tam lahko najdete namestitev v eni izmed mnogih zasebnih apartmajev ali pa se namestite v enega izmed treh dostopnih hotelov. Lopud ni znan le po svoji čudoviti peščeni plaži Šunj, temveč tudi po svoji bogati zgodovinski dediščini. Po osvežitvi v kristalno modrem morju, si lahko ogledate številne srednjeveške cerkve, poletne hiške, obrambne stolpe in obzidje. Lahko pa si ogledate in občudujete tudi dragoceno umetniško zbirko v Frančiškanskem samostanu iz 15. stoletja.

 Lopud island (Croatia)
' Lopud island (Croatia)' - Krkr / Shutterstock

Koločep je najmanjši med Elafitskimi otoki, je pa najbližje Dubrovniku in najbolj pogosto obiskan. Ker ga prerašča bogata vegetacija borovcev, oljk in citrusov, je pogosto poimenovan kot zeleni otok. Dve njegovi vasi sta medsebojno povezani z ovinkasto potjo, katero obdajajo številni ostanki antične in srednjeveške arhitekture. Prelepe plaže in ogromen park pa omogočata, da je Koločep tudi ljubka destinacija za kratko poletno osvežitev in miren pobeg od dubrovniške množice.

Rocky beach on Elaphites island Kolocep - Dubrovnik archipelago.
'Rocky beach on Elaphites island Kolocep - Dubrovnik archipelago.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Lokrum je nenaseljen otok in je le 10 minut oddaljen od Dubrovnika. Čeprav je Lokrum pogosto obiskan kot priljubljena poletna destinacija, je tudi zajet v skrivnost kot nekakšen eksotičen kraj, katerega omenjajo številne legende in pripovedke. V času svojega bivanja lahko tam obiščete srednjeveško cerkev, po legendi zgrajeno s strani Richarda Levjesrčnega, in prelep botanični vrt, ki slovi po svoji bogati zbirki sončnic, kaktusov in evkaliptusov. Otok Lokrum je zavarovan kot naravni rezervat. Poleg čudovitih plaž je Lokrumova posebna atrakcija slano jezero, imenovano Mrtvo morje. Povezano je z odprtim morjem in je primerno za kopanje.

Lokrum Island - Dubrovnik, Croatia
'Lokrum Island - Dubrovnik, Croatia' - Aleksander Skakun / Shutterstock