Korčula – Ljubek pobeg v bližini Dubrovnika

Korčula
'Korcula island and the city, Croatia' - Dubrovnik
'Korcula island and the city, Croatia' Fedor Selivanov / Shutterstock

Korčula je eden izmed največjih hrvaških otokov in se nahaja pred polotokom Pelješac. Ker vam zagotavlja ljubek pobeg pred mestno množico, z ravno pravšnjo mero zabave, aktivnosti in turističnih storitev, Korčula že od nekdaj velja kot ena izmed najbolj priljubljenih poletnih lokacij na Hrvaškem.

Kombinacija blage mediteranske klime, popolnega naravnega okolja z borovci, vinogradi, nedotaknjenimi plažami, čistim modrim morjem in bogato zgodovino ter kulturno dediščino vam zagotavlja idealno destinacijo za vaše poletne počitnice. Tu se najde za vsakogar nekaj – odlična hrana, kvalitetna vina, luksuzne namestitve in bogata ponudba storitev po celem otoku.

Korčula je otok z bogato in dolgo zgodovino. Obstajajo arheološka odkritja, ki nakazujejo, da so bili nekateri deli otoka naseljeni že v kameni dobi. Vsa plemena, stare civilizacije in legende, ki so v starodavnih časih potovale mimo Dalmacije, so prav tako pustile sledi v mnogih naseljih Korčule. Obstajajo ohranjeni ostanki antično grške, rimske, ilirske in slovanske kulture. V 14. stoletju je Korčula postala del Dubrovniške republike in vse od takrat si z Dubrovnikom in povezanimi območji deli skupno usodo.

ruins of Marco Polo's house. Korcula. Croatia.
'ruins of Marco Polo's house. Korcula. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Na otoku Korčula je več omembe vrednih naselij; mesto Korčula, Vela Luka, Blato in Lumbarda pa so največja in najbolj obiskana med njimi.

Mesto Korčula, z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, je tudi upravno središče otoka. Najbolj zanimiva znamenitost v Korčuli je obzidje starega mesta, ki je bilo zgrajeno v 13. stoletju. Obstajajo tudi številne ohranjene zgradbe iz različnih zgodovinskih obdobij, katere je tudi vredno obiskati. Če se znajdete v Korčuli konec julija, ne prezrite Moreško - očarljivo in romantično plesno sabljanje, ki se tradicionalno izvaja že od 15. stoletja. Korčula je mogoče najbolj priljubljeno mesto prav zaradi domnev, da je le-ta rojstno mesto Marca Pola. Obstajata namreč hiša, ki nosi znak tega znamenitega popotnika in tudi muzej Marco Polo, ki sta vsekakor vredna ogleda.

Town Korcula at Croatia - architecture background
'Town Korcula at Croatia - architecture background' - Tatiana Popova / Shutterstock

Vela Luka je najbolj zaščiteno pristanišče na otoku, ki se nahaja v dolgem zalivu. Znano je po svoji bogati arheološki zbirki odkritij iz kamene dobe in po številnih lepih peščenih plažah.

bay in Vela Luka, Korcula. Croatia.
'bay in Vela Luka, Korcula. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Blato se nahaja na sredini otoka in Lumbarda je le 6 km oddaljena od Korčule. Ob obisku teh krajev ne prezrite čudovite sakralne arhitekture in ne zamudite namakanja v neonesnaženem čistem morju.

Blato village panorama with church on top of the hill- Korcula island, Croatia
'Blato village panorama with church on top of the hill- Korcula island, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Otok Korčula je dobro povezan z okoliškimi pristanišči. Na voljo imate redne trajektne linije, ki otok povezujejo z Dubrovnikom, Splitom in Pelješcem. Prav tako vam vsako naselje ponuja številne nastanitvene možnosti. Glede na vaše zahteve, imate na izbiro številne luksuzne hotele in zasebne apartmaje.

Ko te preživeli čudovit sončen dan s kopanjem in lenarjenjem na vročih plažah, pa lahko v večernih urah raziščete mesto in restavracije. Zagotovo je vredno poskusiti lokalne ribje specialitete in katero izmed kakovostnih vin iz vinogradov Korčule in Pelješca. Če pa iščete nočno zabavo, imate na izbiro številne koktajl bare. Mi priporočamo, sicer nekoliko nenavaden, vendar zabaven koktajl bar Massimo.
Hoteli in apartmaji: Korčula