Pelješac – Rajski vinogradi blizu Dubrovnika

Pelješac
'Helicopter aerial shoot of tourist destination Orebic on Peljesac peninsula, Croatia' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shoot of tourist destination Orebic on Peljesac peninsula, Croatia' OPIS Zagreb / Shutterstock

Pelješac je drugi največji hrvaški polotok, ki se nahaja na jugu Jadranskega morja in poteka vzdolž Jadranske obale. Pelješac, katerega obkrožajo številni otoki, je kraj z blago mediteransko klimo, prelepo naravo in bogato kulturno dediščino ter je neizogiben del lokalne turistične ponudbe. Poleg cvetočega turizma, je Pelješac že od nekdaj prepoznaven po svojih bogatih vinogradih in kvalitetnih vinih (Dingač in Postup sta med najbolj cenjenimi).

Zgodovina Pelješca je bogata in zanimiva ter sega vse nazaj do neolitskega obdobja kamene dobe. Obstajajo številna odkritja iz kamene dobe, ki se nahajajo po celem polotoku. V kasnejših obdobjih, ko so prevladovala obdobja kovine, so Pelješac naselila Ilirska plemena, ki so s seboj prinesla grške kulturne vplive in postopoma oblikovala posebno in prepoznavno Mediteransko kulturo. Na območju Pelješca obstajajo tudi številna ohranjena svetišča. Rimljani so prevzeli Pelješac v 2. stoletju pred Kristusom, svojo prevlado pa so ohranili vse do srednjeveških časov. V 14. stoletju je Pelješac postal del Dubrovniške republike ter tako dočakal čas blaginje in gospodarskega ter kulturnega razvoja. To je bil čas, ko so zgradili mesto in ga utrdili z močnim obzidjem za zaščito proizvodnje soli, katera je ena izmed temeljev dubrovniške blaginje in moči. To 5 km dolgo obzidje se je ohranilo vse do današnjih dni in velja kot najdaljši tovrstni utrdbeni sistem v Evropi. V naslednjih stoletjih si je Pelješac delil usodo skupaj z Dubrovnikom, preživel francosko in avstrijsko nadvlade v 19. stoletju in srbsko agresijo leta 1991.

Croatian Beach, Beautiful Divna Bay On Peljesac Peninsula,
'Croatian Beach, Beautiful Divna Bay On Peljesac Peninsula, ' - Jenny Sturm / Shutterstock

V sodobnih časih je bil Pelješac primarno prepoznan po kmetijskih območjih in po svoji rodovitni zemlji, primerni za tipične mediteranske kulture: oljke, vinsko trto in citruse. Danes pa je Pelješac eden izmed najbolj zaželenih turističnih lokacij, saj je njegovo lepoto preprosto težko prezreti – lepota vinogradov in oljk, obdanih z nedotaknjenimi mediteranskimi zimzelenimi gozdovi, kristalno čistim modrim morjem in številnimi plažami. Poleg ogromnega vegetacijskega bogastva, lahko občudujete tudi različne živalske vrste, ki naseljujejo Pelješac, nekatere med njimi so tudi endemične.

Če prihajate iz splitskega ali dubrovniškega letališča, je Pelješac dokaj preprosto doseči. Obstajajo dobre cestne povezave ter redne avtobusne in trajektne linije, ki povezujejo Pelješac s pristaniščem Ploče, Korčulo in Mljetom čez celo leto.

Čeprav na polotoku Pelješac ni nobenih hotelov, lahko izbirate med številnimi ljubkimi zasebnimi namestitvami v nekaterih krajih Pelješca: Ston, Žuljana in Lovište. Cene namestitve so v razponu 10 do 15 evrov na dan.

Mediteranska klima omogoča odlične pogoje za idealne poletne počitnice. Turisti se odločajo za obisk Pelješca predvsem v toplejšem obdobju, saj lahko tako uživajo koristi sončnega vremena ter svežega in kristalno čistega morja. Večina plaž na Pelješcu je prekrita s prodom ali peskom ter obkrožena s prijetno senco in pomirjajočim vonjem borovcev in aromatičnih zelišč. Obiščite plažo Papratno, Vučine, Dingač ali Mirce ter uživajte v lepotah nedotaknjene narave. Če imate raje bolj aktivne počitnice, ima Pelješac vseeno veliko za ponuditi. Od vodnih športov, kot so plavanje, potapljanje, podvodni ribolov, deskanje in kajtanje, poskusite pa lahko tudi katerega od ekipnih športov, kolesarjenje, pohodništvo in jamarstvo.