Plaže Dubrovnika

Plaže
'Sunny beach on Eastern side of the old town of Dubrovnik, Croatia' - Dubrovnik
'Sunny beach on Eastern side of the old town of Dubrovnik, Croatia' Florin Stana / Shutterstock

Dubrovnik se nahaja na obali Jadranskega morja, enega izmed najčistejših in najbolj modrih morij na svetu. Pravijo, da je Jadransko morje najbolj modra točka na Zemlji, ki se vidi iz vesolja. Osupljive naravne lepote in številne plaže pa so ene izmed glavnih razlogov, da je Dubrovnik tako priljubljena poletna destinacija številnih obiskovalcev s celega sveta.

S kopanjem v morju, vonjem aromatičnih zeliščih in borovcev, ki vam nudijo prijetno senco, vam dubrovniške plaže tako nudijo poletno osvežitev ter številne druge športne aktivnosti.

Dubrovnik je ena izmed petih najboljših destinacij z najlepšimi plažami v Jadranskem morju. Večina plaž je prodnatih, obstaja pa tudi nekaj peščenih plaž, ki so kot nalašč za družinske počitnice in uživanje na pesku. Za tiste, ki si želite več zasebnosti, pa lahko izbirate med čudovitimi in zakritimi skalnatimi zalivi, ki so kot nalašč za romantične pobege. Vse plaže so dostopne bodisi peš, z avtomobilom ali ladjo.

Plaža Copacabana je ena izmed najbolj priljubljenih družinskih poletnih destinacij v Dubrovniku. Nahaja se na polotoku Lapad ter ponuja številne poletne vodne aktivnosti skozi ves dan. Ta prodnata plaža je primerna tudi za invalidne osebe, saj je opremljena s posebnim dvigalom, ki omogoča preprost dostop do morja.

Lapad beach
'Lapad beach' - Attribution: Jenni Douglas

Plaža Banje je v neposredni bližini starega mesta ter tako zagotavlja čudovit razgled na mestno obzidje. Pokrita s kamenčki, ponuja številne izbire vodnih športov, rokometa na pesku in vaterpola.

Plaža Buže se nahaja na skalah pod mestnim obzidjem. Ponuja lep razgled in kavarno, ki zagotavlja, da se zabava nadaljuje tudi v nočnih urah.

Busy Rocks
'Busy Rocks' - Attribution: Kevin Botto

Plaža sv. Jakoba velja za eno izmed najlepših plaž v Dubrovniku. Nahaja se v majhnem prodnatem zalivu v neposredni bližini mestnega centra. Poleg uživanja na plaži in kopanja v kristalno modrem morju, lahko uživate tudi v vožnji vodnega skuterja in v veslanju kajaka.

Plaža Šunj je najlepša peščena plaža na otoku Lopud, ki je od Dubrovnika oddaljen 40 minut. Nahaja se v mirnem zalivu, ki ponuja zabavo za vso družino.

Fishes at Sunj Beach, Lopud Island
'Fishes at Sunj Beach, Lopud Island' - Attribution: Judith Doyle

Lokrum je majhen otok, ki se nahaja tik pred Starim mestom in ponuja številne romantične plaže in lepe zalive. Le-te so obdane z borovimi drevesi, ki zagotavljajo udobno in dišečo senco. Ko ste že tam, pa lahko obiščete tudi benediktinski samostan in botanični vrt.

Lokrum Island and nature park near Dubrovnik, Croatia
'Lokrum Island and nature park near Dubrovnik, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Plaža Cava je deloma nudistična plaža, pokrita s peskom in kamenčki. Ponuja čisto morje in lep pogled na Elafitske otoke.

Za plaže v Jadranskem morju in sosednjem južnem Jonskem morju (Lefkada , Zakynthos, Kefalonia) je znano, da sodijo med najboljše plaže v Evropi ali celo na svetu. Tudi tisti turisti, ki se raje kopajo v bazenih kot v morju, lahko spremenijo svoje mnenje že po prvem obisku teh prelepih plaž.